Er is nog weinig theorievorming over de impact van disruptieve technologieën op het vak ‘toezichthouden’. Maar de uitdaging is groot. De grote trends komen aan de orde: kennis, IP, activa en transport worden gratis; impact social media; blockchain technologie, sharing economie; diepgaande integratie van waardeketens; maatschappelijke issues (privacy, ethiek, basisloon, vrije tijd). Aan de hand van een actuele casus (een hoogtepunt!) maken wij duidelijk dat ook het klassieke proces van strategievorming zelf wordt ontwricht. De diverse fasen schuiven in elkaar en de focus van de toezichthouder verschuift meer naar implementatie, beheersing van faalkosten en cultuurverandering. Tegelijkertijd wordt van de toezichthouder een doorwrochte visie op externe, potentieel disruptieve ontwikkelingen gevraagd. Hoe pakt u dat aan?
Enkele weken voorafgaand aan de Masterclass wordt een conference call georganiseerd van 1 uur. Hierin worden vragen over de literatuur beantwoord en de instructies voor het huiswerk toegelicht. U heeft daarna ongeveer 2 weken ter beschikking om uw ‘huiswerk’ te maken. U wordt onder andere gevraagd om vooraf na te denken over 1 à 2 eigen casussen die voor de masterclass worden uitgewerkt (alles volgens heldere instructies).
De masterclass kenmerkt zich verder door een mix van interactieve theorie en ‘doen’. In een veilige setting met gelijkgestemden gaat u actief aan de slag met boardroom simulaties in kleine groepjes. Wij werken met professionele acteurs en uw eigen ingediende praktijkcases. Natuurlijk wordt aan het eind van de cases steeds inhoudelijke terugkoppeling gegeven. Hoe geeft u steun aan een collega toezichthouder en hoe brengt u gevoelens en emoties op een respectvolle, effectieve wijze aan de orde. Toegepaste boardroom dynamics dus!